Ejder Meyvesi Hasatı

Ejder Meyvesi Hasatı

Sıcak iklimi nem oranının yüksekliği ile ne ekerseniz hemen gelişen verimli Alanya toprakları yeni ürünler ile görsel bir şölene davet ediyor. Ejder Meyvesi diğer bir ismi ile Pitaya rengi kokusu ve tadı ile damaklarda yeni bir heyecan yarattı.

Alanya’da tarım sektöründe yeni heyecanlar başla dı. Senelerdir örtü altı seracılığın yaygın olarak yapıldığı ve Türkiye’nin sebze meyve ihtiyacını karşılayan Alanya her gün farklı bir ürün ile gastronomi sektöründe adından söz ettiriyor. Tropikal meyve denince ilk akla gelen şehir olmanın gereği 36 tropikal çeşit ile tam bir tropikal mozaik oluştu şehir de.

Sıcak iklimi ve nem oranının yüksekliği ile ne ekerseniz hemen gelişen verimli Alanya toprakları yeni ürünler ile görsel bir şölene davet ediyor. Ana vatanı Orta Amerika olmasına rağmen en çok Asya ülkeleri, İsrail, Avustralya ve ABD ülkelerinde üretilen Ejder Meyvesi diğer bir ismi Pitaya rengi, kokusu ve tadı ile damaklarda yeni bir heyecan yarattı.

Alanya Belediyesi Mutfak Mirası Alanya ekibimiz ejder meyvesinin çiçek açma seremonisinden başlayarak hasatına kadar üretim aşamalarını izleme şansına nail oldu. Bir yurt dışı seyahatinde ilk kez yedikleri bu meyveyi önce hobi amaçlı üretmeye başlayan Hakan Hatipoğlu serasında ejder meyvesi yetiştiriciliği ve Alanya markası ile sektörde emin adımlar ile yerini almaya aday. Alanya Belediyesinin lisans hakkına sahip olduğu ve yerel üreticilerin tanıtımına destek sağlayan Mutfak Mirası Alanya (Culinary Heritage) sistemine üye işletmemiz Ejder Meyvesi Alanya serasında farklı bir tecrübeye şahit olduk.Ejder meyvesi serasına hava kararmaya yakın ulaştık. 1 Dönümlük sera içinde ejder meyvelerinin gövdesindeki çiçekler müthiş bir koku salarak kısa bir sürede muhteşem güzellikte açmaya başladı. Seranın her tarafını saran koku ve görsel şölen görülmeye değerdi. Seranın sevimli çiftçisi Ali dayı bir bebek edası ile tek tek tüm açan çiçekleri sallayarak döllenmesini sağladı. Erkek ve dişi organları olan çiçeğin elle sallanması ile döllenmesi gerçekleştiriliyormuş Buna da ilk defa şahit olduk.

Çicek açımından 40 gün sonra hasat zamanı geliyor. Her çiçeğin meyveye dönüşümü ile yeşil ve kırmızı renk cümbüşü o kadar güzel görüntü veriyordu ki. Yaklaştığımız ejder meyvesinin dikenli gövdesi biraz canımızı acıtsa da aldığımız zevk paha biçilmezdi.

Alanya tarımında adından söz ettiren Ejder Meyvesi üretimi ile ilgili öğrendiklerimizi sizlere de zevkle aktarmak isterim. Ejder meyvesi Kabuğu üzerindeki solungaçlar ejderhaya benzediğinden dolayı bu şekilde isimlendirilmiştir. Meyvenin kabuğu pembe, kırmızı ve sarı gibi renklerden oluşur. Ejder meyvesinin içi etli ve bolca çekirdek (tohum) barındırır bu çekirdekler ile beraber tüketilir.

Ejder Meyvesi Tropikal iklimin bir meyvesidir bundan dolayı uç sıcaklara karşı hassastır. Pitaya 0 ‘C derece altına düşen ve 40 ‘C derece üzeri sıcaklara karşı hassastır.

Gerekli önlemler alınmaz ise ölmektedir. 45 – 50 derecelerde ise bitkinin gelişimi yavaşlar ve sıcağa bağlı etkileşimler oluşur ayrıca çiçeklenme zamanı olur ise çiçekleri döker ve verim düşer uzun süre bu yüksek sıcağa maruz kalan bitkiler ölmektedir. Bu nedenden dolayı ülkemizde Akdeniz iklimleri geçiş bölgelerinde örtü altı denilen Sera ortamında yetiştirilmektedir.

Ejder Meyvesi dikimden sonra çok hızlı gelişen bir yapıya sahiptir. Dikimden bir yıl sonra meyve vermeye başlar. Dikimden 3 yıl sonra ise tam kapasite verime ulaşır. Yapılan çalışmalara göre dikimin ikinci yılında dekar başına 1,5 tona kadar meyve alınabilmektedir. Tam olgunlaşıp tam kapasite meyve verimine geçen bir Pitaya bahçesi dekar başına 3 tona kadar hasat verebilmektedir. Pitaya’nın bakımı doğru şekilde yapılır ise 20 – 30 yıl gibi uzun bir ekonomik ömre sahiptir.

İlk dikimde sera maliyeti fidan dikimi ve gerekli diğer malzemeler göz önüne alındığında yüksek gibi görülse de aslında yatırımı çok hızlı geri çevirir.. Ayrıca yetiştiriciliği sırasındaki maliyetler ve masraflar oldukça düşüktür. Çok yoğun mücadele gereken bir hastalığın olmaması, sulama ve gübreleme gibi ihtiyaçlarının çok az olması işletme giderlerini minimum seviyelere indirmektedir.

Tarım da yenilikler beni her zaman heyecanlandırmıştır. Alanya verimli toprakları ile sürprizlere açıktır.

Dikenli gövdeden çıkan görselliği ile Ejder meyvesi Alanya da yayılmaya başladı. Avokado, muz, derken ejder meyvesi de üretime dahil oluyor. Tropikal meyve cenneti Alanya’da yenilikler devam edecek. Alanya’ya gelmek için o kadar çok sebep var ki. Kim bilir belki bir gün ejder meyvesi has atında buluşuruz.

Kaynak: https://www.favorilezzetler.com/koseyazisi/tropikal-meyve--cenneti-alanyada--ejder-hasati

Ejder meyvesi hasatı
Ejder meyvesi hasatı